de periode-helderheidsrelatie van pulserende RR Lyrea sterren

Ik heb geprobeerd aan de hand van helderheidsmetingen van pulserende sterren in Messier 3 de afstand tot deze bolhoop te bepalen.
Lang verhaal kort: het is niet gelukt. De periode-helderheidsrelatie voor deze sterren in de groene (V) band is niet zo goed. Maar ik weet wel wat ik nodig heb om een betere poging te wagen. Een nieuw infrarood filter.

Messier 3 in LRGB (nacht van 21 op 22 maart 2022)

in maart en april 2022 heb ik de bolhoop Messier 3 opgenomen. De bedoeling van de eerste nacht was te kijken hoeveel variabele sterren ik hierin kan oppikken, gebruik makend van fotometrie. En dat lukte goed! Maar liefst 15 sterren in mijn fotometrische analyses vertonen hele duidelijke variabliteit.

Dit bleken allemaal pulserende sterren te zijn met een periode van rond 12 uur. Omdat ik in deze tijd van het jaar niet een hele cyclus kan vangen in 1 nacht had ik besloten om meerdere nachten te gaan waarnemen. En dan alleen in Luminance (UV/IR cut filter). Dit omdat het signaal in de R, G en B
filters aan de lage kant was om goede metingen van te maken.

Om de metingen van meerdere nachten te combineren tot 1 mooie lichtcurve per ster, heb ik het softwarepakket Vstar van de AAVSO gebruikt. Daarmee kun je uit je data de periode analyseren, en daarna de metingen met die periode over elkaar heen vouwen, tot een faseplot. Zo kun je losse stukjes van een lichtcurve tot een volledige lichtcurve combineren.
Dat ziet er zo uit:

Bij sommigen zie je dan nog steeds gaten zitten in de faseplot. Die sterren hadden en periode heel dicht rond de 12 uur. Als je dan meerdere nachten waarneemt, dan zit je elke keer in het zelfde stuk van de cyclus en mis je dus helaas ook stukken.

I

zie deze link voor alle 15 fase plots van de RR Lyrea sterren die ik vond in de opnamen.

RR Lyrea pulserende sterren:

Al deze pulserende in Messier 3 blijken RR Lyrea sterren te zijn. RR Lyrea sterren zijn pulserende sterren met een periode tussen grofweg 6 uur tot 2 dagen. Binnen de RR Lyrea sterren zijn drie subklassen te vinden.

Deze meest voorkomende is de RRab subklasse (90% van het totaal). De meeste in mijn metingen zijn ook van dit type. In mijn geval 13 van de 15. Deze hebben een mooie scherpe piek, en als bonus is dit type ook het best te gebruiken als afstand indicator doordat deze de beste periode-afstandsrelatie vertonen. Maar daarover hierna meer.

RRab type RR Lyrea ster – IV CVn (periode 0,55 dagen)

Loading

pulserende sterren in bolhoop Messier 3

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *